sunnuntai 8. tammikuuta 2017

HELLO ABERDEEN

Hengissä ollaan ja enemmänkin! Loppiaisena tosiaan lensimme kohteeseen reittiä Helsinki (Suomi) - Kööpenhamina (Tanska) - Stavanger (Norja) - Aberdeen (Skotlanti/Iso-Britannia). Kukin lento oli reilun tunnin mittainen ja Tanskassa sekä Norjassa oli parin tunnin vaihdot. Vaihtojen aikana ehdimme vähän jaloitella, syödä ja somettaa. Lennot sujuivat rennoissa tunnelmissa ja Katinkin korvat kestivät hyvin extra-nieleskelyjen, purukumin jauhamisen, Otrivinin ja paineentasauksen ansiosta. Kööpenhaminan auringonpaiste loi hyvää fiilistä molemmille koko päiväksi. Aberdeenissa oli pimeää, märkää ja tuulista astuessamme pienestä lentokoneesta ulos. Onneksi Isla, ihana hoitotyön opettaja ja kv-koordinaattori Robert Gordon Universitystä, oli meitä kentällä vastassa. Isla sai kiitokseksi Fazerin sinistä, jonka hän mainitsi lempisuklaakseen. Islan tapasimme jo keväällä 2016 KAMK:n kansainvälisellä viikolla, joten tunnistimme hänet helposti.

Isla oli niin ystävällinen ja kyyditsi meitä autollaan pitkin teiden vasenta reunaa, which feels very weird. Veimme laukut asunnollemme Ardmuir Trinity Courtiin ja nappasimme Heinin kyytiin. Kävimme Asdassa, paikallisessa Tokmanni-tyyppisessä kaupassa ostamassa peitot, tyynyt, tyynyliinat, pesuaineita ja hieman ruokaa. SuperMegaHyper-paksun peiton ja kahden tyynyn suojissa on ollut hyvä nukkua! Jo Asdassa kuljimme päät pyörällä ihmetellen erilaisia tuotemerkkejä.

Asunnolla asetuimme taloksi pyyhkimällä hieman pölyjä hyllyiltä ja purkamalla laukut. Lauantai-aamu valkeni Aberdeenissa ihanan kirkkaana ja aurinkokin pilkahteli esiin. Aamupalan jälkeen lähdimme tutustumaan Aberdeen Beachiin noin 5min kävelymatkan päähän asunnolta. Rannalla vierähtikin pari tuntia kävellen ja nauttien Pohjanmeren aaltojen kohinasta, auringosta ja iloisista ihmisistä. On niin outoa, että täällä tuntemattomat ihmiset toivottavat iloisina hyvää huomenta kaduilla. Siitä tulee niin hyvä mieli! Pohdimme tämän tavan kylvämistä pikkuhiljaa myös Suomeen ja Kainuuseen... Kaupoissa ja joka puolella ihmiset sanovat reippaasti "sorry", mikäli tiemme meinaavat kohdata. Kiitos ei myöskään ole kirosana, vaan sitä kuulee usein. Kohteliasta ja avointa meininkiä siis, that's more than fine for us!

Viikonloppu on kulunut oikein mukavasti hyvien yöunien, kaupungilla luuhaamisen, asioiden järjestelemisen ja aloilleen asettumisen merkeissä. Pay as you go- tyyppiset puhelinliittymät hankimme nyt alkuun Vodafonelta kuukaudeksi 20 punnan hintaan. Pitänee jatkossa suorittaa vähän hintavertailua eri liittymäntarjoajien välillä. Puhuimme siitä, miten oma mieli ei ehkä vielä ymmärrä, että olemme todella jäämässä tänne useaksi kuukaudeksi. On sellainen fiilis, että täällä ollaan vain lomalla ja kohta joudutaan kuitenkin lähtemään. Varmasti arki pikkuhiljaa alkaa ja itsekin osaa siihen orientoitua eri tavalla. Kulttuurishokin oireita ei ole vielä liiemmin tullut, vaan fiilis on pysynyt hyvänä. Tuntuu, että tulemme viihtymään täällä oikein hyvin! Harjoittelu vie varmasti paljon energiaa mutta meillä on pitkä lista muitakin asioita, joita haluamme ehtiä tekemään vaihdon aikana. Many places to visit and things to do!! :) Luonnossa liikkuminen on meille kaikille mieluista, joten sitä tulemme varmasti tekemään. Onhan myös tutustuttava paikalliseen kulttuuriin, ruokaan, lähialueisiin, pubeihin, kauppoihin...

Kaupungilla kiertelimme eilen ja tänään eri ostoskeskuksissa ja kaupoissa. Morrisons on ihan passeli ruokakauppa, jossa olemme nyt pari kertaa vierailleet ja tutustuneet valikoimaan. Primark on petollisen ihana ja edullinen vaatekauppa, josta saa muutenkin juttuja kotiin. Sports Direct on vielä käymättä, mutta vierähtänee sielläkin useampi tovi... Kaupungilla luuhaaminen on ollut tähän alkuun sopivan rentoa tekemistä. Ruokaa olemme kokkailleet jo asunnolla pari kertaa. Lämpimät voileivät, aamupalamunakkaat ja -puurot, spaghetti bolognese ja jauhelihakeitto ovat maistuneet tähän mennessä. Keittiövälineitä meillä on hieman rajoitetusti, joten ihan kaikkia mieluisia ruokia emme pysty valmistamaan ellemme osta lisää tarvikkeita esim. kulhoja, uunivuokia sekä uunipeltejä..

Asunnosta vielä muutamia hassuja erityismainintoja. Keittiön ja wc:n altaissa on omat hanansa kylmälle ja kuumalle vedelle, mikä tuntuu kummalliselta käsiä pestessä. Ammeessa olevasta suihkusta onneksi tulee vettä vain yhdestä lähteestä. Lattiat narisevat todella paljon, joten hiippailemaan ei juurikaan pysty. Wc:n vetäminen saa aikaan laivan sumutorvea muistuttavan kovan äänen, joka lopuksi muuttuu kuulostamaan enemmänkin teepannun vinkunaa. Patterit toimivat hieman arvaamattomasti, mutta olemme olleet tyytyväisiä asunnon lämpötilaan ja ilmanlaatuun. Aamuisin heräämme lokkien kirkunaan tai kadulla kävelevien ihmisten puheeseen. Hanaveden uimahallia muistuttavaan makuun totuttaudumme pikkuhiljaa mehutiivisteen avulla. Kummallisia ääniä asunnossa on, mutta ne eivät kovin häiritsevästi vaikuta elämään. :D Kaikkeen tottuu ja kokonaisuudessaan asunto on erittäin hyvä! Pyykinpesukoneesta ja tiskikoneesta erityisplussaa.

Myös yhteistyö asumispalvelun ihmisten kanssa on sujunut sähköpostitse hyvin ja ihmiset siellä(kin) vaikuttavat kovin ystävällisiltä. Asunto on mielestämme hintava, vajaa 700€ kuukaudessa/hlö, mutta vuokra-asunnot ovat täällä yleisestikin melko kalliita. Tämän lyhyen ajan kyllä maksamme siitä, että saimme näinkin siistin ja mukavan huoneiston itsellemme. Asunto on reilun 15 minuutin kävelymatkan päässä ruokakaupasta ja keskustan pääkadusta, Union Streetistä. Oma kotikatumme on onneksi rauhallinen. Autoja ei siinä juurikaan kulje mikä on hyvä asia, sillä kaikki äänet kuuluvat ikkunoiden läpi erittäin hyvin. Suomalaisten taito eristää ikkunat on ihan omalla tasollaan!

Onnittelut mikäli jaksoit tämän sekalaisen jättipostauksen lukea loppuun! Itse kullakin on pieni ikävä joitakin asioita Suomessa, mutta alkuhuuma taitaa varmistaa sen, että fiilis on aikalailla 5/5. Säät ovat suosineet meitä ja aurinkoa on luvattu myös huomenna alkavalle orientaatioviikolle. Auringonpaiste ei täällä tarkoita täydeltä taivaalta porottavaa paistetta, vaan mukavan kirkasta ja leutoa säätä. Isla hakee meidät aamulla ja lähdemme tutustumaan kampukseen sekä orientoitumaan tuleviin hoitotyön harjoitteluihin. Jatkamme myös mailien ja puntien opettelua sekä sitä, että älyämme varoa autoja oikeasta suunnasta tietä ylittäessä! Lähipäivinä yritämme saada kuvapläjäyksen aikaiseksi blogiin.

<3 Iina ja Kati

2 kommenttia:

  1. Vautsi! Hyvin ottee kotiutunu. Siitä se pikkuhiljaa lähtee arki rullaa! 👌🙂 Tsempit kaikille!❤t: Maiju

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maiju! Hyvin ollaan kyllä sopeuduttu tänne. Ensi viikolla sitten harkkaan ^^ t. Iina

      Poista