maanantai 2. tammikuuta 2017

Hello sweethearts!

Welcome to read our new blog!

Mie ja Iina pidetään blogia! Ihan hullua. Olemme siis terveydenhoitajaopiskelijoita Kajaanin ammattikorkeakoulusta. Valmistumme toukokuussa 2017 sairaanhoitajiksi sekä terveydenhoitajiksi, kaksoistutkinto kainalossa siis pian kohti työelämän haasteita. Ja sekös on yhtä aikaa sekä hauskaa että jännittävää! Ainakin minusta, sillä valmistun ensimmäistä kertaa ammattiin.

Minä (Kati), Iina ja Heini lähdetään tammikuun 2017 alussa Skotlannin Aberdeeniin suorittamaan viimeisiä syventäviä harjoitteluita. Emme siis lähde varsinaisesti opiskelemaan, vaikka harjoittelut pelkkää uuden oppimista ovatkin. Iinan kanssa kirjoittelen yhdessä ja erikseen tänne kaikkea mahdollista liittyen hoitotyön harjoitteluihin ja elämään Skotlannissa. Molempien puolesta voin sanoa, että kielioppi ei tule olemaan 100% täydellistä suomeksi eikä varsinkaan englanniksi! Tärkeintä on tulla ymmärretyksi molemmilla kielillä (arjessa myös elekielellä) ja se riittää meille. 

Miksi Skotlantiin? Eikös siellä vaan sada vettä ja oo kylmä? Viskikään ei oikein maistu ja rantalomalle olis mieluummin kiva päästä.

Keväällä 2016 tajusin, että nyt on laitettava tohinaksi, mikäli joskus meinaan ulkomaille harjoitteluun lähteä. Ihan kevyesti kadutti, etten aikoinaan päättänyt lähteä suorittamaan sisätauti-kirurgisen hoitotyön harjoitteluja ulkomaille. Tai perhehoitotyön ja mielenterveys- sekä päihdehoitotyön jaksoja. Näihin harjoittelujaksoihin olisi löytynyt hyviä harjoittelupaikkoja useammista maista. Terveydenhoitajaopintojen syventävät harjoittelut olivat siis ainoat, joita voisi enää lähteä ulkomaille suorittamaan. 

Aluksi innostuin Afrikkaan lähtemisestä ja Iinakin innostui mahdollisesti lähtemään mukaan. Leijonakuninkaasta tutut maisemat Kilimanjaron juurella vilisivät unissa. Ehkä olisin päässyt tapaamaan Timonin ja Pumbankin. Kesän aikana kiinnostus malarialääkkeiden syömistä kohtaan kuitenkin laantui. Vähän alkoi mahdolliset muutkin tartuntataudit ja yleinen turvallisuustilanne ahdistaa. So it's nou nou to Africa. 

Yhteistyökorkeakouluja KAMK:lla on useammassa maassa. Itä-Euroopan maat eivät herättäneet minkäänlaista kiinnostusta, myöskään Pohjoismaihin ei ollut palavaa halua lähteä. Espanjan lämpö houkutteli mutta harjoittelupaikat siellä eivät ehkä olisi olleet terkkariopiskelijalle ihan passelit. Lopputulema oli se, että Skotlanti vaikutti parhaalta vaihtoehdolta. 


Lähtö lähestyy. Mitä valmisteluja olemme joutuneet tähän mennessä tekemään? 
  • Avopuolisoilta suullinen hyväksyntä vaihtoon lähtemiselle
  • Sähköinen vaihtohakemus koulumme ASIO-opiskelijaportaalissa (syyskuussa) 
  • Sähköinen hakemus Robert Gordon Universityyn (lokakuussa), liitteiksi vaadittiin englanninkielisinä: 

  • Rikosrekisteriote, extract from the criminal records 
  • Rokotustodistus, certificate of vaccination 
  • Motivaatiokirje, letter of motivation 
  • Kaksi luonnekuvausta/suosituskirjettä opettajilta, character references 
  • Opintorekisteriote, academic transcript of records 
  • Opintosuunnitelma, learning agreement 

Rokotustodistuksesta tuli käydä ilmi, että hakijalla on suoja seuraavia tauteja vastaan: 
  • Hepatiitti B (kolmen pistoksen sarja, saatu ilmaiseksi opiskeluterveydenhuollosta) 
  • Vihurirokko (rokotteet saatu lapsuudessa) 
  • Vesirokko (joko rokotteen tai sairastamisen kautta saatu immuniteetti) 
  • Jäykkäkouristus, kurkkumätä, polio (rokotteet saatu lapsuudessa, jäykkäkouristuksen tehosterokote 10v välein) 
  • Tuberkuloosi (BCG-rokote saatu lapsuudessa tai tehty tuberkuliinitesti) 
  • Meningokokki C (vain alle 25-vuotiaat hakijat) 

Rokotukset laitettiin ajan tasalle opiskeluterveydenhuolto Vitalissa. Itseäni lievästi tympi ottaa ~70€ hintainen Meningiitti C-rokote (Nimenrix) vain siksi, koska satun olemaan vasta 23-vuotias. Jospa se todella minua ja kaikkia potilaita nyt suojaa koko rahan edestä! Toisaalta katsoin kyllä meningiitin esiintyvyyttä maailmalla ja aika punaisena Iso-Britannia kartalla loisti. Meningokokin aiheuttamia sairauksia esiintyy Iso-Britanniassa eniten vauvoilla, hieman myös nuorilla aikuisilla.

Lisäksi olemme hoitaneet muun muassa seuraavia asioita: 
  • Passit kuntoon 
  • Tehyn opiskelijajäsenille ilmainen If:n vastuuvakuutus 
  • Matkatavaroiden vakuutukset kuntoon
  • Lentojen varaaminen  
  • Vuokrasopimus opiskelija-asuntoon Aberdeenissa 
  • Erasmus-apurahahakemus KAMK:n intranetissä 
  • Opintotuen muutosilmoitus KELA:lle 
  • Eurooppalainen sairaanhoitokortti KELA:lta 
  • Matkavakuutus koululta 
  • Todella monia sähköposteja suomeksi ja englanniksi, opettajille ja muille henkilöille Suomeen ja Skotlantiin 
Paljon olemme siis jo tulevan vaihdon eteen tehneet. Rahaa on palanut ja tulee palamaan jatkossakin huhujen mukaan Aberdeen on Iso-Britannian toiseksi kallein kaupunki Lontoon jälkeen. Opintolainaa joutuu ottamaan mutta olemme asennoituneet niin, että tämä on once in a lifetime mahdollisuus lähteä katsomaan hoitotyötä ja kulttuuria ulkomaille. Miun äiti myös tapaa sanoa, että rahhaa painettaan joka päivä lissää. Uskon, että sitä riittää meillekin asti, kunhan töihin pääsemme! Kyllähän siis terveydenhoitajat on ihan tosi hyväpalkkaisissa duuneissa yleensä eiku...?

Aberdeenissa lähes kaikki talot on tehty graniitista ja suurin osa jengistä käy öljylautoilla töissä. Aberdeen on Iso-Britannian koillisrannikolla, Pohjanmeren äärellä. 

(Tässä kohtaa kirjoitin Googleen: ilmansuunnat. Vähä niinku Faija googlaa-tyyliin. Lisähaulla etsin Google Mapsista, mikä ihmeen meri siinä Iso-Britannian vieressä oikein losottaa. Maantieto ei oo koskaan kuulunut miun vahvuuksiin...) 

Talvet on Aberdeenissa melko märkiä ja koleita eikä asuntojen lämmitys taida olla verrattavissa Suomen mukaviin oloihin. Mutta yritetään elää posin kautta: kostea ilma passaa astmaatikon keuhkoille ja nyt pääsee GoreTex-vaatteet tositoimiin! Lenkkeily ja ulkona jumppailu tulevat varmaankin olemaan pääliikuntamuotoja vaihdon aikana, ellemme löydä jotakin super-edullista kuntosalia. Voihan se olla, että ensimmäisen kuukauden aikana energia kuluu aika pitkälti ihan vaan asettumiseen ja skottiaksentin ymmärtämiseen edes jollain tasolla...

Pysythän kuulolla, 6.1.2017 lennetään! :)

<3 Kati ja Iina

1 kommentti:

  1. Kuulostaa hyvältä! 😊 Paljon olette jo tehneet, huh! 👌 Pikku hiljaa hyvä tulee🙂 Olen varma, että te molemmat pärjäätte, olette niin sosiaalisia ja avoimia❤ Tsemppiä tulevaan💪🙂 Ollaan kuulolla! T: Maiju

    VastaaPoista