maanantai 16. tammikuuta 2017

Orientaatioviikko

Viime viikolla tehtiin yhtä sun toista. Maanantaina kv-opettaja Isla haki meidät asunnoltamme Robet Gordon Universitylle, jossa hoidimme käytännön asioita. Yliopistorakennus ei ole kovin vanha ja tilat olivat avarat ja hienot. Pääaulaan tulvi valoa isoista lasi-ikkunoista mukavasti. Yliopistolla on myös hieno moderni kirjastorakennus, joka on pyöreänmuotoinen lasipylväs. Ylimmästä kerroksesta oli hulppeat näkymät Aberdeenin kaupunkiin.

Yliopistolta, lasinen katto päästää ihanasti valoa rakennukseen

Saimme omat RGU:n opiskelijakortit, jotka tulostettiin näppärästi jonkinlaisesta korttikoneesta kuvan ottamisen jälkeen. Näitä samoja kortteja käytetään jatkossa harjoitteluissa hoitopuvun kanssa. Very handy we would say! Ennen Skotlantiin lähtöä mietimme kansainvälisen opiskelijakortin (ISIC) hankkimista, mutta ajattelimme odottaa saammeko täältä jotkut kortit. Paikallinen opiskelijakortti toimii ainakin Aberdeenissä kaikkialla ja nähtäväksi jää miten se hyväksytään muualla, kun matkustelu tulee ajankohtaiseksi. Tarvittaessa tilaamme sitten ISIC-kortit, sillä kortin maksamisen jälkeen on mahdollista tulostaa väliaikainen kortti PDF-tiedostosta.

Saimme korttien lisäksi hoitopuvut kaksin kappalein ihan ikiomaksi. Saimme sovittaa housuja ja jakkuja, jonka jälkeen eräs nainen haki meille varastosta avaamattomat pakkaukset. Pidempiaikaiset opiskelijat saavat yhteensä neljä samanlaista asua koko opiskelujen ajaksi. Opiskelijat pesevät hoitopuvut, nursing uniforms, kotona ja lahkeet jokainen lyhentää juuri itselle sopiviksi.

Lahkeet passeleiksi saksilla ja  silitysteipillä! Toivottavasti teippi kestää 60 asteen pesut...

Opiskelijat käyttävät harmaata paitaa ja tummansinisiä housuja opiskelijastatuksen tunnistamiseksi. Työpaikoilla hoitajilla on eri sinisen sävyisiä paitoja, jotka viestittävät työntekijän roolista. Aikaisemmin kaikilla hoitajilla oli valkoiset puvut, mutta asiakaspalautteen pohjalta hoitopuvut muutettiin nykyiseen systeemiin. Esimerkiksi osastonhoitajilla on kokonaan navy blue eli tummansiniset asut. Koko NHS Scotlandin eli National Health Services Scotlandin alueella hoitopuvut ovat yhtenäiset - sama malli ja värimaailma kaikkialla. Varsinaisten työntekijöiden puvut kulkevat keskuspesuloiden kautta,

Hoitopuvun jakku


Heti ekana päivänä eräs opettaja piti meille kertauksen elvytyksestä ja samalla näimme yliopiston hoitotyön harjoittelutiloja. Tilat olivat isot ja samankaltaiset kuin meillä Kajaanissakin kameroineen ja kauko-ohjattavine nukkeineen. Opettajat tosin kokivat, että heidän simulaationsa eivät ole mitään verrattuna simulaatioihin KAMK:ssa. Jäi hieman epäselväksi, mikä meillä Suomessa on erikoisempaa. Mahdollisesti he tarkoittivat debriefing-järjestelyjä simulaatioiden yhteydessä. Täällä opiskelijoilla on toisaalta mahdollisuus harjoitella esimerkiksi pienen vuodeosaston pyörittämistä muutaman tunnin ajan. He myös pyytävät toisinaan oikeita vapaaehtoisia ihmisiä  näyttelemään potilaita ja tarjoavat heille kahvit palkkioksi. That sounds good!

Kävimme myös vierailulla lastensairaalassa, Royal Aberdeen Children's Hospitalissa (RACH), jossa meille pidettiin melko perusteellinen esittelykierros. Meidän on myös mahdollista tehdä lastensairaalassa niin kutsuttu spoke, joka siis tarkoittaa harjoittelupäivää jossakin muussa yksikössä kuin varsinainen harjoittelusi tapahtuu. Oman kiinnostuksen mukaisesti on mahdollista tehdä näitä vierailuja eli go for a spoke. Tuokin mahdollisuus täytyy ehdottomasti hyödyntää, kunhan teemme toista harjoitteluamme sairaalan lähellä!


Kuva pääaulasta, jossa Eero Aarnion suunnittelemat koirat päässeet ilahduttamaan lapsia
Kerroksia ei ollut monta, mutta ne olivat sitäkin laajempia!

Lasten sänkyjen vieressä olevat kaapit saa kätevästi vedettyä sängyiksi vanhemmille. Meille sairaalaa esitellyt hoitaja puhui paljon perhekeskeisyyden, family centered nursing, puolesta. Hoitaessasi lasta hoidat aina koko perhettä. Lapsen ollessa kipeänä on todella tärkeää, että vanhemmat saavat olla lähellä ja heidät osallistetaan lapsen hoitoon. Paljon viisaita sanoja!

Leikkihuone. Sairaalassa työskentelee Play therapist, joka auttaa lapsia mm. sairaalapelkojen kanssa. Lasten sairaalakokemuksiin panostetaan ja hoitajat todella ymmärtävät etenkin ensimmäisten kokemusten merkityksen. Traumatisoiva kokemus voi vaikuttaa negatiivisesti vielä pitkälle aikuisuuteen ja tuleviin sairaalareissuihin. Ja siitähän mekin opari tehtiin! Lisää viisaita sanoja siis kuultu.

Sairaalan ulkopuoltakin oli mukavasti muokattu lapsiystävälliseksi. That's Spiderman Dolphin!




Pääsimme vierailemaan myös Aberdeen Maternity Hospitaliin ja Neo-Natal Unitiin, joka on toinen harjoittelupaikoistamme lähellä muita sairaaloita. Neo-Natal Unitissa hoidetaan siis ennenaikaisina syntyneitä ja sairaita vauvoja, eli ymmärrätte yksikön ehkä parhaiten keskolana. Pienin kyseisessä yksikössä hoidettu vauva taisi olla syntynyt raskausviikoilla 23+5. Mikäli raskaudet ja vauvat eivät ole tuttuja, täysiaikaisen raskauden kesto on 40 viikkoa laskettuna viimeisten kuukautisten alkamispäivästä. Puhumme siis todella pikkuisista vauvoista! Toki yksikössä hoidetaan myös yliaikaisia ja sairaita vauvoja.


Aberdeen Maternity Hospital ei ole kaupungin kaunein ja uusin rakennus, mutta saimme todella ihanan vastaanoton. Meille esitteli osastoa eräs pitkän linjan hoitaja, joka on todella omistautunut keskosten hoitotyölle. Hoitajat tekevät yksikössä 12,5 tuntisia työvuoroja jaksotuksella 2 viikkoa yövuoroja, 3 viikkoa päivävuoroja. Kerromme yksikön toiminnasta enemmän, kunhan aloitamme siellä harjoittelun viikolla 9. Kokonaisuudessaan käynnistä jäi todella innostunut ja lämmin fiilis. Osastolla oli oikeastikin tosi lämmin, mutta tunsimme itsemme todella tervetulleiksi.

Perjantaina osallistuimme Moving and Handling-koulutukseen, joka on pakollinen kaikille NHS Grampianin alueelle harjoitteluun tuleville opiskelijoille. Koulutus kesti 8 tuntia ja olimme toisen vuoden kätilöopiskelijoiden kanssa samassa ryhmässä. Päivän aikana käytiin opettajajohtoisesti todella tarkasti läpi ergonomiaa ja potilassiirtoja. Päivä alkoi sillä, että muistuttelimme mieleen hoitajan oman asennon. Opettajat puhuivat action principleistä, joita olivat esimerkiksi joustavat polvet ja selän hyvä asento. Kävimme läpi esimerkiksi sähköisten sänkyjen ja liukulakanan käyttöä lähinnä raskaana olevan naisen hoitotyön näkökulmasta. Kääntelimme toisiamme sivulta toiselle ja välillä liu'uttiin patjaa pitkin ylös ja alas. Sänkyä säädettiin useisiin asentoihin ja siirreltiin huoneesta toiseen. Melkeinpä kaikki asiat olivat meille entuudestaan harjoitteluista ja työelämästä tuttuja, vaikka meidän koulutukseemme ei kuulunut läheskään noin perusteellista koulutusta etukäteen. Opettajat kertoivat todella perusteellisesti myös nostolaitteiden käyttämisestä, which is hoisting in english. Käytiin läpi nostolaitteiden tarkastus ennen käyttöä, tarvittavat säädöt eri merkkisissä laitteissa ja toimintaympäristöissä. He opettivat myös lattialle pudonneen potilaan nostamisen teoriassa. Kokonaisuudessaan oli mukava tavata paikallisia opiskelijoita ja nähdä opetusta täällä, vaikka suurin osa asioista olikin meille tuttua.

<3 Kati ja Iina

3 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Erittäin mielenkiintoista luettavaa. Saan teidän kokemuksista ja huomioista paljon ideoita omaan työhöni.
    Odotan innolla lisää näitä avartavia kirjoituksia.

    VastaaPoista
  3. Aivan mielettömän hienoa luettavaa. Ainakin minä saan teidän kauttanne paljon uusia ideoita omalle työpaikallani.
    Odotain oikein innolla seuraavia huomioita ja oivalluksia.

    VastaaPoista