maanantai 13. helmikuuta 2017

Breastfeeding

HOITOTYÖVAROITUS

Ekan viikon perjantaina jutskailtiin Aberdeenin yhden Breast feeding coordinatorin eli imetyskoordinaattorin kanssa. Hän on suorittanut kansainvälisen IBCLC-degreen eli International Board Certified Lactation Consultant-tutkinnon. Hän on siis imetyksen asiantuntija ja työkseen auttaa health visitoreja sekä muita äitien kanssa työskenteleviä henkilöitä imetysasioissa. Unicefin baby-friendly standards ohjaa heidän kaikkien toimintaa. Kerromme nyt vähän imetykseen liittyvistä asioista, joista keskustelimme koordinaattorin kanssa.

Raskausviikon 32 tienoilla health visitor vierailee raskaana olevien luona ja he keskustelevat imetyksestä. Käynnin avulla pyritään mm. tukemaan imetyksen jatkumista, kerrotaan 6kk täysimetyksen (exclusive breastfeeding) eduista vauvalle ja äidille, mahdollisten haasteiden voittamisesta ja kertomaan esimerkiksi vertaistuesta. Puhuttiin siitä, miten nykypäivänä on hirveesti tietoa saatavilla eri lähteistä ja esim. kaikenlaisia raskaus-sovelluksia ladattavissa. Äideiltä ja perheiltä häviää välillä terve maalaisjärki ja unohdetaan keskittyä vauvan perustarpeiden tunnistamiseen sekä niihin vastaamiseen. Vanhempien voi olla vaikeaa luottaa omiin vaistoihin. Ja totesimme, että tuo on ihan luonnollista, kun tietoa tulee joka kanavasta. Vanhemmat haluavat parasta lapsilleen ja hämmentyvät tietotulvan edessä.

No, sit puhuttiin korvikekoodista. Kysyttiin suoralla käännöksellä, onkohan heillä UK:ssa formula code? Se olikin ihan oikein käännetty, formula codesta täälläkin puhutaan. UK on ilmeisesti allekirjoittanut osan korvikekoodista, muttei ihan yhtä laajasti kuin Suomi. Alle 6kk vauvoille tarkoitettuja korvikemaitoja ei saa markkinoida, yli 6kk ikäisille saa. Korvikekoodista hypättiin siihen, että vuonna 2005 Skotlantiin on tullut laki puolustamaan julkisilla paikoilla imettämistä, The Breastfeeding etc (Scotland) Act 2005. Peukku sille! Toki hassua, että tässä maailmassa tarvitaan laki niinkin luonnolliselle asialle kuin imettäminen. Mutta ehdottomasti hyvä juttu. Myös The Equality Act 2010 puolustaa imettämistä.

"The Equality Act 2010 says that it is discrimination to treat a woman unfavourably because she is breastfeeding. Service providers must not discriminate, harass or victimise a woman because she is breastfeeding. Therefore, a cafe owner cannot ask you to stop breastfeeding or refuse to serve you. There is no age restriction, the law protects you for as long as you wish to breastfeed your baby..."

Joillekin yrityksille on myös jaettu Breastfeeding Welcome Scheme- award. Kyseisten yritysten seinillä on julisteita "You are welcome to breastfeed here". Taidettiinkin yksi päivä käydä tämmöisessä imetysmyönteisessä kahvilassa, Costassa, joita muuten näkee täällä kaikkialla.

Katsottiin myös video ensi-imetyksestä heti syntymän jälkeen ja sen vaiheista, jotka ovat in english and in finnish = in finglish:

Birth cry
Relaxation
Awakening ~3min after birth (vauvan pää ja suu liikkuvat, silmät aukeavat)
Activity ~8min (imemisliikkeitä)
Rest (vauvalla on lepohetkiä eri vaiheiden välissä)
Crawling/Sliding ~35min (vauva ryömii pikkuhiljaa rintaa kohti)
Familiarization ~40min (rintaan tutustuminen about 20min ajan, hieroo rintaa, katsoo vanhempia)
Suckling ~60min
Sleep ~1,5-2h (vauva ja äitikin saattavat nukkua)

Saimme imetyskoordinaattorilta "Off to a good start - All you need to know about breastfeeding"-kirjaset. NHS Health Scotlandin tuottamassa tietopaketissa on 67 sivua imetystietoa. Community midwife eli kätilö antaa vihkon raskaana oleville. Kirjanen on todella laaja paketti hyvää tietoa. On hienoa, että vanhemmat saavat samanlaisen oppaan riippumatta siitä missä Skotlannin kaupungissa he asuvat. Täällä tuntuu muutenkin olevan paljon enemmän koko Skotlannin yhteisiä juttuja, kun taas esimerkiksi Suomessa monet jutut ovat eri tavalla riippuen kaupungista. Tällanen kattava yhtenäinen imetyskirjanen me tarvitaan Suomeenkin!

Värikäs ja hyvillä kuvilla varustettu selkeä tietopaketti!
Synnytyksen jälkeisellä kotikäynnillä perheille jaetaan pienet "Baby, I love you"-kirjat, jolloin vanhempien kanssa puhutaan läheisyydestä vauvan kanssa, vauvalle puhumisesta, lukemisesta ja laulamisesta sekä vuorovaikutuksen merkityksestä. Kaikki skotlantilaiset vastasyntyneet saavat tämän ilmaisen vauvakirjan, jolla pyritään edistämään lasten hyvinvointia. Kirja julkaistiin 2014 ja rahoitus siihen on tullut Glasgown vuoden 2014 Common Wealth Gamesien ja Unicefin yhteistyöstä. Hyviä juttuja!

Hyvä työkalu havainnollistamaan vauvan vatsalaukun kokoa - ei sinne kovinkaan paljoa alussa mahdu!
Henkilökunnalle järjestetään imetysohjauskoulutusta säännöllisin väliajoin. Koulutuksessa kerrataan ja päivitetään osaaminen ajantasalle. Alla kuvia UNICEFin matskuista, joita koulutuksessa käydään läpi...




 <3 Kati ja Iina

3 kommenttia:

  1. Vautsi!! Hienoa,kun tuetaan imetystä noin laajasti ja on noin yhtänäiset ohjeet!👍 Siistiä tytöt! Jatkakaa samaan malliin❤ Terkut jo keväisestä Suomesta!❤
    T:Maiju

    VastaaPoista
  2. Yhtenaiset ohjeet on kylla ehdottomasti hyva juttu! Tsemppia sinnekin! Taalla kevainen ilma, arska paistaa ja lampotila +6!

    VastaaPoista