lauantai 4. helmikuuta 2017

"Suutele mun pakara!"

Otsikkokin sen kertoo, mitä lausetta täällä on viime aikoina hoettu. :D Eräs kotisairaanhoitaja näki Iinan enkun kurssin muistiinpanot pöydällä ja alkoi innoissaan toistaa ruumiinosien nimiä suomeksi. Ei olla ihan äsken naurettu niin paljon, hän oli aika taitava! Aikansa luettuaan hän innostu pakara-sanasta ja osasi senkin aika hienosti lausua. Seuraavaks hän jo halusi tietää, mikä mahtaa olla "kiss my ass" suomeksi. Siitä lähtien tuota on kyllä kuultu toimistossa vähän väliä! Myös muita vastaavia sanoja hän halus oppia, mutta jätetään tämä tähän. :D On meillä jo harkassa lempinimetkin - pakara 1 ja pakara 2.

HOITOTYÖVAROITUS

Viime viikkojen aikana olemme olleet eri työntekijöiden mukana ja tässä nyt postausta rokottamisesta. Vietimme erikseen iltapäivät immunisation clinicissä eli olimme rokotushoitajan mukana Garthdeen praktiikalla. Täällä health visitorit eivät rokota lapsia kotikäynneillä eivätkä vastaanotoilla. Rokotusohjelman mukaiset rokotteet annetaan erillisellä vastaanotolla, jossa hoitaja on keskittynyt pelkästään rokottamaan. Ajat ovat pääsääntöisesti 20 min ja vastaanotolla laitetaan rokotukset ajantasalle. Joillakin lapsilla rokotukset laahaavat huomattavasti jälkijunassa ja heille varataan usein uusi aika, jota edeltävästi rokotushoitaja laatii rokotussuunnitelman.

Vanhemmille jaettava tietoisku yleisimmistä rokotusten sivuvaikutuksista ja 
toimintaohjeet, jatku kääntöpuolella... Maalaisjärkeä ja omiin vaistoihin 
luottamista korostettiin tuossakin.

Rokotettu lapsi sai rohkeustarran...

...sekä rohkeusdiplomin jos oli ihan tositosi rohkea!

Leaflets eli esitteitä- ja niitähän riittää! Ready Steady Toddlerissakin 60 sivua asiaa elämästä taaperon kanssa.


Kuvasta huomaakin, että Skotlannin kansallinen rokotusohjelma eroaa hieman Suomen vastaavasta. Skotlannissa esimerkiksi viitosrokotteen antaminen aloitetaan jo 2kk ikäiselle vauvalle ja siitä seuraavat annokset tulevat kuukauden välein. Suomessa sama rokoite aloitetaan 3kk iässä ja sarjan kaksi muuta rokotusta 5kk ja 12kk iässä.

DTaP-IPV-Hib -rokotteelle THL suosittelee seuraavaa:

  • Rokoteannos on 0,5 ml. THL suosittaa, että lapset rokotetaan 3, 5 ja 12 kuukauden ikäisinä. Jos tämä ei ole mahdollista, huomioi, että:
  • Ensimmäisen ja toisen annoksen väli tulee olla 2 kuukautta
  • Toisen ja kolmannen annoksen väli tulee olla 4 kuukautta
  • Jos rokotuksia täytyy aikaistaa, esimerkiksi ulkomaanmatkan takia, voidaan rokotussarja aloittaa  jo 6 viikon iässä. Tällöin ensimmäisen ja toisen annoksen välillä täytyy olla vähintään 8 viikkoa. Kolmas annos annetaan normaalisti 12 kuukauden iässä.
Mutta toisaalta löysimme THL:n sivuilta maininnan kyseisen rokotteen osalta:
  • Pohjoismaissa käytetään 2+1 -aikataulua, jolloin kaksi ensimmäistä  annosta annetaan lyhyellä aikavälillä toisiinsa nähden ja kolmas annos annetaan myöhemmin. Tavallisesti  aikataulu on 3, 5 ja 12 kk
  • Muissa maissa saatetaan noudattaa 3+1 -aikataulua, jolloin kolme ensimmäistä  annosta annetaan tiuhaan tahtiin ensimmäisen puolen vuoden aikana ja neljäs annos annetaan   myöhemmin. Esimerkki 3+1 -aikataulusta: rokotteet annetaan 2, 4, 6 ja 18 kuukauden iässä

Skotlannissa vauvoja on alettu rokottamaan meningokokki B-bakteeria vastaan syyskuun 2015 jälkeen. Bakteeri voi aiheuttaa meningiittiä ja verenmyrkytystä. Kaikille 1.5.2015 jälkeen syntyneille vauvoille tarjotaan Meningiitti B-rokote muiden rokotusohjelman mukaisten rokotteiden rinnalla. Meningiitti B-infektio on yleisin vauvojen ja nuorten aikuisten keskuudessa. Lisäksi rokotusohjelmaan kuuluu Meningiitti C- sekä Meningiitti ACWY-rokotteet. Mitään näistä ei siis Suomessa rutiinisti kaikille tarjota.

Tällaista tällä kertaa!

<3 Iina & Kati

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti