torstai 16. helmikuuta 2017

Kokemuksia harjoittelusta viiden viikon varrelta


Edelleen pahoittelut ääkkösten puuttumisesta, koska osia postauksista kirjoitettu yliopistolla... Viidetta ja viimeista viikkoa viedaan ja meilla on jo useampia kokemuksia asiakaskontakteista joko vastaanotolla tai kotikaynneilla. Olemme edelleen lahinna tarkkailleet mutta saaneet myos osallistua keskusteluun ja joihinkin pieniin juttuihin, kuten lapsen kasvun seurantaan mittauksia tekemalla. Oikeastaan osallistuminen hoitotoimenpiteisiin ynna muihin riippuu myos paljon kenen kanssa on tyoskennellyt. Ohjaajamme on painottanut useaan otteeseen, etta hanen toimintaansa ei saa kyseenalaistaa asiakkaiden lasnaollessa. Tama on meille tuttua jo Suomesta mutta taalla se on ehka viela tarkeampaa. Olemme kuitenkin sopivissa valeissa esittaneet kysymyksia ja asiakaskontaktien loputtua olemme keskustelleet nousiko meille esimerkiksi huoli asiakkaasta ja mita havaintoja teimme. Tassa postauksessa kerromme vahan kokemuksistamme kaytannon asiakastyosta ja yhteiskunnan haasteista taalla erityisesti lapsiperheiden keskuudessa.

Obesity and bad diets - lihavuus ja huonot ruokailutottumukset
Skotlannissa tilastollisesti noin joka 3-4. lapsi (2-15v) on ylipainoinen. Scottish Government Obesity Incators sanookin, etta "In 2015, 28% of children were at risk of overweight, including 15% at risk of obesity." Tama ei ihan hirveasti yllata nahtyamme ja kuultuamme mita lapset syovat esimerkiksi valipalaksi tai lounaaksi. Toisaalta emme ole erityisen paljon nahneet ylipainoisia lapsia vastaanotolla tai kotikaynneilla saati vapaa-ajalla... Jos olemme ymmartaneet oikein niin alakoulussa ykkosesta kolmoseen lapset saavat ilmaiset koululounaat, mutta sen jalkeen lounaat ovat maksullisia. Tietyin ehdoin esimerkiksi vahavaraiset perheet voivat hakea ilmaisia koululounaita lapsilleen. Ehdot loytyvat taalta. On hyvin tavallista, etta ainakin ylakouluikaiset lapset hakevat lounaansa lahikaupasta tai pikaruokaketjusta. Tyypillinen lounas voi siis olla keksia, sipsia, voileipa (terveellinen tai ei niin terveellinen).

Skotlannissa on erilaisia koululounaisiin ja ylipaataan ruokailuun liittyvia hankkeita, mutta kuten paikallisetkin sanovat, parantamisen varaa on. Alapuolella kuva lautasmallista, joka eroaa vahan Suomen vastaavasta. Oikeastaan se vaikuttaa lautasmallin ja ruokapyramidin sekoitukselta. Tietoa ei ole, miten hyvin tama lautamalli kaytannossa toteutuu kouluruokailussa.

Eraana paivana asiakkaana oli perhe, jossa oli melko ylipainoinen lapsi. Assesmentin eli kaynnin/haastattelun aikana selvisi, ettei vanhemmat oikein tienneet mika oli terveellista ja mika ei. Lapsi eli kaytannossa pelkalla sokerilla ja hiilihydraateilla. Tilanteessa vanhemmille annettiin vinkkeja terveellisempaan ruokavalioon. Lapsen ylipainosta (ja aikuisen tietysti myos) puhuttaessa taytyy olla aika hienovarainen, mutta kuitenkin lyoda faktoja poytaan. Vanhemmathan ovat ne, jotka pienen lapsen ruoasta ovat vastuussa...

Kaikille, jotka tarvitsevat vinkkeja lasten ruokailuun. Englanninkielinen sivusto: https://www.eatbetterfeelbetter.co.uk

Substance misuse - paihteiden vaarinkaytto
Olemme tavanneet useita asiakkaita, jotka ovat esimerkiksi entisia tai nykyisia huumeidenkayttajia ja kuulleet myos heidan laheisistaan. Aiteja, isia, lapsia, yksinaisia ihmisia, entisia kodittomia ym. Pahimmalta on ehka tuntunut nahda koteja, joissa toinen tai molemmat vanhemmista ovat aineissa, koti on taynna likaa ja alle taysi-ikaiset lapset elaa ja oireilee siina ymparistossa. Lapset ovat arkenakin kotona koska vanhemmat ei valttamatta paasta/laheta heita kouluun, vaikka juuri se olisi paras teko lapsia kohtaan. Eivat joko tajua tai pitavat lapsia kotona esim. helpottamaan omaa oloaan ja huolehtimaan heista. On myos huumekorvaushoidossa olevia vanhempia ja perheita, joissa sosiaalityontekija on jo mukana ja vanhemmat apujen piirissa. Naissakin tilanteissa huoli on aika jatkuva koska lasten elinymparisto on kuitenkin melko epatasapainoinen.

Koska ohjaajamme eli health visitor hoitaa myos lastensuojeluasioita, ollaan kuultu myos monista tosi monimutkaisista tilanteista. On monta lasta ja jokaisella eri isa, on tehty lapsia oman lapsen kaverin kanssa, aiti on tutustunut moneen eri partneriin vankilassa vieraillessaan siella lapsensa isan luona, fyysista ja psyykkista hyvaksikayttoa suuntaan ja toiseen, pahoinpitelyja... Tulee sellainen olo, etta mitenhan naita tilanteita on paras lahtea ratkomaan. Health visitorin erityisesti tulee tuntea tyota ohjaavat lait hyvin. Esimerkiksi milloin vaitiolovelvollisuutta saa ja pitaa rikkoa, koska lapsi on aina keskiossa. GIRFEC tarkoittaa Getting It Rigth For Every Child. GIRFEC on ymmartaaksemme kansallinen lahestymistapa ja tarkoittaa sita, etta jokainen lapsi saa parhaan mahdollisen alun elamaan. Lapsen etu on ensisijainen ja hanen tarpeitaan ajatellaan ensin. Tarkoituksena on tarjota oikeaa apua oikeaan aikaan oikeilta ihmisilta. Tama auttaa ja tukee lapsia seka heidan vanhempiaan tyoskentelemaan yhteistyossa heita auttavien tahojen kanssa.

Parenting and life with toddler - vanhemmuus ja elama taaperon kanssa
Myos taalla tunnetaan kasite "riittavan hyva vanhemmuus" eli ei pyrita taydellisyyteen vaan tarjoamaan lapsille riittavan turvallinen ja terveellinen kasvuymparisto. Vanhemmat saattavat tarvita apua ja ohjausta monissa lapsiperheen arjen tilanteissa. Esimerkiksi lapsen potty training eli pottakoulutus, kuivaksi oppiminen voi olla hankalaa. Uhmaika tuo omat haasteensa vanhempien jaksamiseen ja parjaamiseen lapsen kanssa. Ruokailutilanteet voivat olla hankalia, lapsi voi olla todella fussy eli nirso ja valikoiva syomaan eri ruokia tai ei syo juuri mitaan eika malta pysya poydassa...

Taallakin health visitorit korostavat yhdessa syomisen merkitysta. He kannustavat perheita syomaan yhdessa poydan aaressa. Nykyaan on ihan liian yleista, etta jokainen perheenjasen syo missa sattuu ja lapset eivat opi hyvia ruokailutapoja. Lapset lahtevat poydasta ja tulevat takaisin tai katsovat iPadia syodessaan. Niinkin voi olla, etta lapsi syo ainoastaan snackseja eli hanelle tarjotaan vain pelkkia valipaloja pitkin paivaa. Health visitorit antavat kaytannon vinkkeja, olipa ongelma mika tahansa. Liittyipa se hampaidenpesuun, syomiseen, nukkumiseen, pottaharjoitteluun, liikuntaan...

Useat vanhemmat tarvitsevat ehdottomasti ohjausta myos lapsen tarpeiden tunnistamisessa ja niihin reagoimisessa. Esimerkiksi vauvan nalkaviestien tunnistaminen ajoissa tai uhmaikaisen lapsen tunnekuohujen kasitteleminen, koska lapsi tarvitsee siihen turvallisen aikuisen apua. Vanhemmille kerrotaan paljon myös perusasioista kuten ihokontaktin ja kosketuksen merkityksestä sekä katsekontaktin ja lapselle puhumisen tärkeydestä. Vanhempi saattaa olettaa, että kolmen kuukauden ikäinen vauva voi jo istua ja alkaa pian puhua kokonaisia lauseita. Näissä tilanteissa vanhemmille tulee antaa realistista tietoa ja uskaltaa ottaa asiat puheeksi.

Missing child - kadonnut lapsi
Olemme huomanneet täällä olevan aika yleistä, että vaikkapa vastaanotoille ei aina saavuta. Joko tullaan myöhässä tai ei tulla ollenkaan ilman mitään ilmoitusta. Tottakai sitä tapahtuu Suomessakin koko ajan, mutta vaikuttaisi, että täällä ilmiö on eri mittakaavassa. Ohjaajamme sanoi, että täällä ihmiset eivät ehkä ihan niin paljon arvosta lastenneuvolapalveluja eivätkä priorisoi menojaan sen mukaisesti. Saattoi olla ihan tavallista, että iltapäivälle oli sovittuna viiden lapsen arvioinnit mutta kaksi heistä lopulta saapui vanhempineen paikalle. Ja tätä tapahtui useana päivänä.

NHS Grampianilla on ohjeistukset tilanteisiin, kun lasta ei tavata esimerkiksi vastaanotolla koska vanhemmat eivät tuo häntä sinne tai lapsi on kadonnut. "Missing child alert" eli hälytys kadonneesta lapsesta voidaan nostaa, mikäli lapsen olinpaikkaa ei tiedetä ja on esimerkiksi riski että lapsi kokee seksuaalista hyväksikäyttöä ja emotionaalista laiminlyöntiä. Ensimmäisena health visitor pyrkii tavoittamaan lapsen kotoa tai muusta todennäköisestä paikasta, soittaa perheelle ym, jonka jälkeen ottaa yhteyttä Nurse Consultant Child Protectioniin.

"Unseen child" tarkoittaa, kun lasta ei tavata esimerkiksi koska osoitetta ei tiedetä eikä kutsukirjeet mene perille, vanhemmat eivät halua, vanhemmilla on toistuvia selityksiä näkemättä jättämiselle, soittoihin ei vastata... Asiasta keskustellaan perhettä hoitavien tahojen kanssa ja lähetetään perheelle kirjeellä tieto, että lapsesta on huoli. Akuutissa tilanteessa soitellaan poliisille ja sosiaalityöntekijöille. "Non attendance" - oma protokollansa on siihen, mikäli lapsi jätetään toistuvasti tuomatta terveystarkastuksiin.


<3 Iina ja Kati

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti