perjantai 17. helmikuuta 2017

Kotihoitoa

HOITOTYÖVAROITUS

Molemmat vietimme pari-kolme paivaa myös kotisairaanhoitajan kanssa. Iina oli district nursen kanssa, joka on opiskellut perustutkinnon ja lisäksi erikoistunut district nursingiin eli kotisairaanhoitoon. Kati oli community nursen kanssa, joka on siis "pelkästään" registered nurse. Samaa työtä pääasiassa kuitenkin tekivät! District nurse voi sitten edetä urallaan esimerkiksi tiiminvetäjän tehtäviin.

Täällä puhutaan yläkäsitteenä Community Nursing Servicestä, joka tarjoaa ammattitaitoista hoitoa ja neuvoja potilaille, jotka ovat housebound eli eivät juurikaan pysty poistumaan itsenäisesti kotoa tai joiden hoidolliset tarpeet edellyttävät kotikäyntiä. Community nurse arvioi säännöllisesti potilaiden hoidontarpeen ja päättää, kuinka usein kotikäyntejä tehdään tai voidaanko ne jopa lopettaa tms. Yksilöllinen hoitosuunnitelma säilytetään kotona sinisessä "Nursing notes"-kansiossa. Näitä nursing noteseja sit saakin välillä etsiä oikein kunnolla kotikäynnin alussa.. Siniseen kansioon hoitaja kirjaa jokaisella käynnillä tapahtuneet asiat ja allekirjoittaa tämän. Lisäksi joitain juttuja kirjataan Vision-potilastietojärjestelmään, joka on Skotlannissa yleisimmin käytössä. Visioniin kirjataan kuitenkin vain esimerkiksi lääkitys ja jotkin verikoetulokset tms, ei todellakaan siinä mittakaavassa mitä Suomessa. Hoitajan tekemät asiat näkyvät sinisessä kansiossa. Käytännössä samat asiat kirjataan hyvin usein kolmeen eri paikkaan ja allekirjoituksia samaten!

Jokaisella asiakkaalla on siis oma terveysasema ja lääkäri, jonne he ovat rekisteröityneet saadakseen hoitoa. Practice Attached Team (PAT) on pieni joukko hoitajia, jotka toimivat terveysasemien yhteydessä. PAT-tiimillä on pääasiallinen vastuu asiakkaan hoidosta mutta päivittäisiä käyntejä vaativien asiakkaiden hoidon PAT siirtää Direct Delivery Teamille (DDT). Jos asiakas tarvii hoitoa iltaisin, öisin tai viikonloppuisin, hoitaja siirtää asiakkaan Out of Hours nursing servicen piiriin. Ja nää kaikki on osa Community Nursing Serviceä! Kesti hetken aikaa, että saatiin kiinni tästä järjestelystä... 

Aluksi oltiin siis ihmeissään, kun meidän harkkapaikassa oli vaan kaksi kotisairaanhoitajaa eikä ketään muita kotihoidon ihmisiä. He olivat siis PAT.  DDT taas on melkein kuin "kotihoito" niinkuin me se Suomessa ymmärretään. DDT tekee regular visits eli hoitaa mm. diabeetikkojen verensokerimittaukset ja insuliinipistokset aamulla ensimmäisenä ennen työpaikalle saapumista, useimmat haavanhoidot, kipupumput, verikokeet.. DDT:t hoitaa useiden eri praktiikoiden kotikäyntejä mutta PAT-hoitajat touhuaa vain oman praktiikan asiakkaiden käyntejä. Kuulostaa monimutkaiselta mutta loppuunsa on ihan ymmärrettävissä... :D Kysyttiin, onko Skotlannissa practical/auxiliary nurseja eli lähihoitajia, koska sairaanhoitajat puhuvat koko ajan, että asiakkaan luona käy "carers". Joillain saattaa olla tutkinto, mutta useimmiten carers ovat henkilöitä, jotka tekevät perushoitoa ilman tutkintoa. He siis tekevät asiakkaiden kuivitukset ja auttavat esim. pesuissa ja ruokailuissa.

PAT-hoitajat ottaa kaikki NPT:t eli Near Patient Testing-näytteet, koska DDT:llä ei ole omaa pikamittaria, vain yksi per praktiikka. He mittaavat siis INR:arvoa eli Internatiol Normalized Ratio-arvoa sormenpäästä otettavalla verinäytteellä. INR kertoo antikoagulaatio- eli verenohennushoidossa olevien asiakkaiden varfariini-lääkkeen tehosta. Suomessa yleisin on Marevan, mut Skotlannissa ihan vaan warfarin.




No mutta, käytiin siis molemmat kotikäynneillä hoitajien kanssa ja DDT:ssä saimme jopa olla hands on eli työntouhussa, mikä tuntui pitkästä aikaa oikein hyvältä! Mitä sitten nähtiin ja tehtiin...
  • Terminaalivaiheen hoitoa syöpäpotilaille, kipupumppuun lääkeseoksen valmistaminen ja ruiskun vaihto
  • Verikokeita
  • Verensokerin mittauksia ja insuliinin pistämistä
  • Arviointia, tarvitseeko syöpäpotilas Just in Case- boxia hoitokotiin - käytännössä laatikko, joka sisältää tarvikkeet ja lääkkeet kovaan läpilyöntikipuun, pahoinvointiin, ahdistukseen/levottomuuteen... Just in Case- box sijoitetaan asiakkaan kotiin joitakin viikkoja/päiviä ennen oletettua kuolinhetkeä, jolloin esimerkiksi kotisairaanhoitaja voi sunnuntai-iltana antaa heti asiakkaalle asianmukaista kipulääkitystä, kun lääkäriltä ei muuten ehdittäisi saamaan reseptiä.
  • Paljon haavanhoitoja, meidän mielestä välillä vähän kyseenalaisella hoidolla esim. hoitajat ei käytä kyrettiä ollenkaan. Positiivista oli esim. valmiit haavanhoitopakkaukset ja asiakkaille ilmaiset haavanhoitotuotteet. Ja melkeinpä kaikki muukin!
<3 Iina ja Kati

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti