keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Hoitotyon koulutuksen eroavaisuuksista

Heti aluksi pahoittelut, ettei talla kertaa ole a- tai o kirjainta pisteilla kaytossa. Tassa postauksessa yritamme hieman avata sairaanhoitajan ja terveydenhoitajan koulutuksia niinkuin olemme taalla ne ymmartaneet. Skotlannisssa opiskelu tapahtuu yliopistossa, kun taas Suomessa koulutukset ovat AMK-pohjaisia. Taalla kouluttaudutaan melko spesifisiin alueisiin verrattuna esimerkiksi terveydenhoitajan tutkintoon Suomessa. Taalla niin sanottuja perustutkintoja ovat esimerkiksi katilo (Bachelor of Midwifery) ja sairaanhoitaja (Bachelor of Nursing). Sairaanhoitajan koulutuksen aikana valitset haluatko tyoskennella jatkossa aikuisten, lasten ja nuorten vai mielenterveyden parissa. Koulutus kestaa 3 vuotta. Perustutkinnosta puhutaan undergraduate, jolloin sinusta tulee Bachelor of something ja ylempi tutkinto on postgraduate, joka voi olla mm. maisteritutkinto.

Skotlannissa ei ole samanlaista terveydenhoitajan koulutusta kuin Suomessa sen kasitamme. Terveydenhoitajan englanninkielinen kaannos on Public Health Nurse tai Health Visitor, jotka Skotlannissa on postgraduate-tutkintoja. Kummankaan tyonkuva ei taysin vastaa sita, mita se Suomessa on.

Peruskoulutuksen jalkeen voi jatkaa postgraduate-tutkintoihin tietyin ehdoin. Taytyy esimerkiksi olla tyokokemusta X maara. Tama on ilmeisesti muuttumassa siten, etta opiskelua voisi jatkaa suoraan bachelor-tutkinnon peraan (ellei ole jo muuttunut?). Naita koulutuksia ovat muun muassa:

District Nursing - Tyoskentelee kotisaraanhoitajana eri-ikaisten ihmisten parissa, enimmakseen vanhusten. Suomessa vaadittava koulutus sairaanhoitaja.

Health Visiting - Terveydenhoitajan tyota lastenneuvolassa ja lastensuojeluhommia. Suomessa vaadittava koulutus voisi olla terveydenhoitaja ja sosionomi (?).

School Nursing - Kouluterveydenhoitajan tyot. Suomessa vaadittava koulutus terveydenhoitaja.

Clinical Practice - Voi tyoskennella esim. paivystystyossa. Suomessa vaadittava koulutus sairaanhoitaja

Leadership - Liittyy johtamiseen ja hoitotyon kehittamiseen.

Koulutusten eroavaisuudet ovat taalla kylla aiheuttaneet paljon hamminkia erityisesti kun olemme kertoneet, mita kaikkea terkkari Suomessa voi tehda. Ja onhan se ihan totta, etta Suomessa sairaanhoitajan ja terkkarin tyokentta voi olla todella laaja ja osaamista vaaditaan. Eihan kukaan tietenkaan Suomessa kaikkea hallitse vaan tyopaikan mukaan enemman perehdytaan asioihin ja kouluttaudutaan mahdollisesti lisaa. Olemme taalla nyt vieraille puhuneet opiskelevamme ikaan kuin Health Visitoreiksi, koska Public Health Nurse on kummastuttanut ihmisia liikaa, jos ei ole ollut aikaa selittaa koulutus eroavaisuuksia. Skotlannissa Health Visitor ei tee raskaudenaikasia tarkastuksia eli aitiysneuvolatyota vaan sen homman hoitaa Community Midwife, josta lisaa myohemmassa postauksessa.

<3 Kati ja Iina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti