torstai 16. helmikuuta 2017

Moniammatillisuutta kerrakseen


HOITOTYOVAROITUS

Jos jollekulle on jaanyt epaselvaksi, niin suurimman osan ajasta olemme siis tyoskennelleet Healt Visitorin kanssa, mutta harjoitteluun on mahtunut paivia muidenkin ammattilaisten matkassa....

Care managerin tyopaiva oli mielenkiintoinen. Han on koulutukseltaan sosiaalityontekija ja tyoskentelee harjoittelupaikassamme. Hanen tyonkuvansa vastaa kokemustemme perusteella Suomeen verrattuna eniten sosiaalityontekijan, kotihoidon esimiehen/tiimivastaavan ja SAS- eli Selvita Arvioi Sijoita-hoitajan tyonkuvaa. Eli todella monenlaisia keisseja han hoitaa. Han muunmuassa ajaa asiakkaiden etua ja hoitaa adult protection eli aikuistensuojeluun liittyvia asioita. Lisaksi han selvittaa ja arvioi asiakkaiden tamanhetkisen tilanteen, etsii vaihtoehtoisia ratkaisuja ja esimerkiksi sijoittaa asiakkaan uuteen asumispalveluita tuottavaan yksikkoon. Kerromme muutamia esimerkkeja hanen tyopaivansa varrelta, jolloin on ehka helpompi hahmottaa mita kaikkea han tekee.

Ikaantynyt ei muistisairautensa vuoksi sovellu "normaaliin" vanhainkotiin, silla hairitsee muita asukkaita tahattomasti. Care manager jarkkailee uutta paikkaa henkilolle ja osallistuu moniammatilliseen hoitopalaveriin.

Sairautensa vuoksi vammautuneen aikuisen muuttoon liittyvien asioiden hoitamista.

Omaisten ja omaishoitajien tukemista. Järjestelyt omaishoitajien ollessa lomalla.

Niin sanottuja tarkistuskaynteja, onko asiat kunnossa niin kuin ne on jarjestetty tietylle henkilolle.


Asiakkaalle oli hoitajien toimesta annettu vahingossa useampaan kertaan liikaa kipulaaketta. Care manager meni keskustelemaan hoitokodin kahden tyontekijan kanssa. Han selvitti tarkkaan mita tapahtui - kuka teki ja mita, mihin kellon aikaan, miten hoitaja toimi sitten, konsultoitiinko laakaria, miten ja kuinka kauan asiakkaan vointia seurattiin tapahtuneen jalkeen, miten asiakkaan kanssa on keskusteltu tapahtuneesta ym... Lisaksi keskusteltiin, olisiko jatkossa jotain tehtavissa ettei nain enaa kavisi. Lopuksi juteltiin itse asiakkaan kanssa - onko han tietoinen tapahtuneesta, ymmartaako mita on tapahtunut, mita mielta han on asiasta... Tasta kaikesta care manager kirjoitti raportin. Muistuttaa vahan Suomen HaiProa, joka on Sosiaali- ja terveydenhuollon vaaratapahtumien raportointijarjestelma. Ilmeisesti aina tallaisissa tapauksissa tarvitaan care manager selvittamaan tilanne...

Nursery nurse on harjoittelupaikassamme paikalla yhtena paivana viikossa. Han ei ole sairaanhoitaja, vaan hoitaa alle kouluikaisten lasten asioita. Nykyaan samaan ammattiin valmistuvat ovat ilmeisesti Early Years practitionereja, koska nurse-sana ammatin yhteydessa saattaa hamata. Nursery tarkoittaa paivakotia, joten he voivat tyoskennella myos siella.

Tapaamamme nursery nurse muun muassa tukee vanhempia lasten kasvattamisessa, hoitamisessa ja vanhemmuudessa ylipaataan. Han antaa vinkkeja esim. syomiseen, nukkumiseen ja vessaharjoitteluun liittyen. Han myos ohjaa vauvahierontaa ja on kaynyt nelipaivaisen International Association of Infant Massage (IAIM)-koulutuksen. Han vetaa joitain vauvahierontaryhmia ja tekee myos ohjauksia kotikaynteina. Paasimme molemmat seuraamaan yhta vauvahierontaohjausta asiakkaiden kotona. Ohjaaja saa kertoa ja nayttaa liikkeet konkreettisesti ainoastaan nukella demonstroiden. Ohjaaja voisi ilmeisesti joutua syytteeseen, mikali vauvalle tapahtuisi jotain ohjaajan hieroessa hanta. Vanhempi voi hieroa vauvaansa samaan aikaan tai halutessaan myohemmin riippuen onko vauva hereilla vai ei. Tarkoituksena on, etta vanhemmat saavat ohjausta vauvahierontaan ja rohkaistuvat tekemään sitä muulloinkin.

School nurse eli kouluterveydenhoitaja tekee samoja hommia kuin Suomessakin. Tama koulutus vaatii postgraduate-tutkinnon. Vietimme molemmat paivan secondary schoolissa eli ylakoulussa. Siella lapset ovat ialtaan noin 11-12-vuotiaasta ylospain. Paivan aikana vastaanotolle tuli nuoria terveystarkastukseen ja vastaanottokaynnille puhumaan psyykkisista asioista. Saimme osallistua keskusteluihin nuorten kanssa ja tarkastaa mm. naon ja varinaon heilta. Ei ollut siis nurkassa istuskelua ja observationia koko paiva! :D Terveydenhoitaja kertoi, etta nykypaivana suurin haaste kouluterveydenhuollossa on lasten ja nuorten mielenterveydelliset asiat.

Practice nurse on sairaanhoitaja, jonka tyonkuva vastaa kansanterveyshoitajan (tama titteli siis ilmeisesti vain Kainuussa kaytossa) tai terveysasemalla tyoskentelevan sairaanhoitajan vastaanottoa. Tamakin koulutus siis postgraduate-tutkinto. Vietimme molemmat noin puolitoista paivaa vastaanotolla observing eli tarkkaillen hoitajan tyota. Saimme jopa mitata manuaali-mittarilla verenpainetta, wohoooo! Practice nursen tyotehtaviin kuuluu esimerkiksi:
  • Papa-kokeiden ottaminen
  • Verikokeet
  • Varfariini-hoidon ohjauksia
  • Haavahoidot
  • Korvahuuhtelut
  • Rokottaminen
  • Verenpaineen ottaminen
  • Tikkien poistaminen
  • Ehkaisyneuvonta
  • Erilaisten injektioiden pistaminen
PAPA-näytteenottoon tarkoitettu muovinen, äkkiseltään aika isonnäköinen harja. Suomessa käytetään meidän tietämyksen mukaan enimmäkseen siis puulastaa ja pienempää harjaa. Näyte otetaan siis vain tuolla kyseisellä harjalla pyöritellen. Lopuksi harjaa pyöritellään näytteenottopurkissa olevassa nesteessä, ja purkki lähtee tutkittavaksi. Tämä käytäntö ollut heillä noin 15 vuotta, kun puulasta ja harja hylättiin.

Occupational therapist on undergraduate-tutkinto, kuten esimerkiksi sairaanhoitaja. Tyonkuva vastaa ikaan kuin toimintaterapeutin ja fysioterapeutin tekemia hommia joiltakin osin. OT voi tyoskennella mm. sairaalassa, hoitokodissa tai ns. kenttatyossa eli kay asiakkaiden kotona, tyopaikalla tai koulussa. He auttavat toimintakykya menettaneita asiakkaita elamaan mahdollisimman normaalia ja itsenaista elamaa erilaisin apuvalinein tai kodin muutostoin. Kohderyhma koostuu enimmakseen sellasista henkiloista, joilla on joko synnynnainen, traumaperainen (esim, onnettomuus), eteneva sairaus (esim. MS. ALS) tai ikaantymiseen liittyva toimintakyvyn aleneminen. Apuvalineita ovat muun muassa ergonomiset lusikat, vessanponton korottajat, kahvat, kynnysluiskat ja erilaiset liikkumisen apuvalineet. Tassa siis aivan murto-osa esimerkkeina, mita kaikkea onkaan olemassa toimintakyvyn tukemiseen.

<3 Iina ja Kati

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti